Oamenii din viața noastră sunt asemeni unor părți ale unui copac

pexels-photo-142497

Oamenii din viața noastră sunt asemeni unor părți ale unui copac; frunze, ramuri și rădăcini. Cunoaște-i și te vei cunoaște! Recunoaște-i și vei învăța să închizi drumuri care nu duc nicăieri și să deschizi căi despre care nici nu știai că există în viața ta! 

Uneori, toți ajungem în ipostaza de a ne gândi la oamenii din viața noastră. Cei care ne-au fost, cei cu care ne-am intersectat, cei care ne sunt. Oameni cu care poate ne cunoaștem demult, oameni cu care nu am mai comunicat, oameni despre care știm că avem o relație bună, oameni în general.

Eu, în cursul acestui an, am început să mă gândesc la toți oamenii din viața mea. Cei care au rămas, cei care au plecat și scopul acestora în viața mea. Nu întâmplător! Ajungem să facem asta într-un moment de mare răscruce în calea noastră. Moment care poate fi asemeni uni ceasornic: ne poate da înapoi sau ne poate ajuta să înaintăm. Oricât de mult ne-am dori să avem un reper, să știți că tot de noi depinde direcția înspre care o vom lua!

Unii oameni sunt ca frunzele pe un copac. Se leagănă după cum suflă vântul, iar la un vânt mai puternic, dispar. Sunt instabili. Nu ne putem baza pe ei. Totodată, când anotimpurile se vor schimba, se vor ofili și “vor muri”! Nu pot face față schimbărilor radicale și presiunilor!

Este în regulă, însă! Cei mai mulți oameni sunt așa. Nu sunt acolo pentru a face altceva decât să se hrănească din seva copacului și să dea umbră din când în când, la arșița vieții. Aceste persoane vor pleca de lângă noi, deoarece prezența lor în viața noastră este temporară. Frunzele, asemeni celor mai multe prietenii, sunt frumoase la început, dar de cele mai multe ori cer și iau de la noi mai mult decât sunt dispuși să dea, oferind ajutor și sprijin temporar. Ei nu au fost niciodată meniți să fie permanenți, pentru că odată ce se schimbă anotimpurile, iar vântul va “sufla”, ei vor pleca. Asta e tot ce pot face ei. E bine însă să avem și frunze, dar trebuie să știm că ne vor părăsi la prima furtună!

Când mă gândesc la propria mea viață, mă gândesc de multe ori  la oamenii care au plecat când am fost în situații grele sau în perioade de mare schimbare pentru mine. În clipe în care aș fi avut cel mai mare nevoie de umbră, deoarece viața mă ardea sub arșița ei! Am înțeles însă că aceste relații de prietenie s-au sfârșit, deoarece atât a fost să fie. Erau prietenii temporare. M-au ajutat să cresc, să mă înțeleg și să învăț anumite lecții importante în viață despre propria persoană, despre capacitatea mea de a depăși situații și limite.

Alți oameni din viața noastră, sunt ca ramurile unui copac. Cu ei trebuie să fii deosebit de atent! Aceștia din urmă te pot răni și te pot face să cazi foarte jos, foarte grav și greu! Ei sunt acei prieteni care îți lasă impresia că îți sunt prieteni buni pe care te poți baza, în care poți avea încredere, dar în momentul în care lași o parte din greul vieții tale pe umerii lor, se vor frânge, lăsându-te să cazi în abis. Ei sunt cei care ne spun mereu: “Poți să te bazezi pe mine, voi fi aici pentru tine, mereu!”, dar în momentul în care apare cu adevărat o reală problemă, ei renunță și pleacă.  Aceste prietenii, sunt defap prieteniile capcană, prieteniile care se rup ușor, asemeni ramurilor. Aceste persoane, sunt cele care nu sunt dispuse să facă un efort mai mare pentru o prietenie adevărată, considerând că a se confrunta și a lupta pentru ceva sau cineva e mult mai greu decât a rămâne.

Nu e nimic, însă! Uneori, cu toții avem nevoie și de ramuri, iar alteori, toți avem nevoie să fim ramuri pentru alții. Toți trecem prin perioade când suntem convinși că nu câștigăm nimic prin păstrarea anumitor persoane în viața noastră și totdată nici nu pierdem nimic dacă plecăm din viața lor. Fiecare ne-am îndeplinit scopul, rolul și ne-am învățat lecția! Cum îi putem ține pe ceilalți în viața noastră, dacă nu există o reciprocitate în echilibrul nostru spiritual, emoțional și psihic? 

Deci, vedeți? Toate relațiile sau prieteniile au un scop. Sigur, cu toții știm aceste lucruri. Nu citiți nimic nou, poate doar altfel expus. Totuși, concluzia este că toți avem nevoie de tot ce ni se întâmplă în viață, bun sau rău, deoarece altfel nu am putea evolua, nu am reuși să înțelegem ce fel de persoane ne dorim să fim sau ce fel de persoane ne-ar face plăcere să avem alături de noi. Fiecare cădere, pe lângă rănile pe care ni le lasă în genunchii sufletului, este sau ar trebui să fie o lecție despre noi, un semn de carte în viața noastră și un sens de drum care spune: “Sus sufletul și înainte!”. Sigur că e dureros! orice rupere este dureroasă. Uneori ajungem să ne atașăm de cineva atât de profund încât avem impresia că până și la nivel celular suntem legați, intersectați, dar nu contează! Ceea ce este rău, trebuie rupt din rădăcină! Sângerăm odată și bine, dar apoi, vom respira frumos și curat!

Plus că, în viața fiecăruia există ei…rădăcinile! Oamenii aceia care orice ni se întâmplă, oricât de jos am cădea, oricât de josnici am fi, ei ne rămân! Ne rămân și ne ajută să ne ridicăm, să creștem frumos, să ne înțelegem. Ne ajută să evoluăm spiritual, psihic, moral, intelectual, uman! Poate că nu mereu suntem de acord, poate că nu mereu sunt comozi, dar ei nu vor pleca niciodată! Nu se rup, nu dispar la schimbări de teren, de anotimp, la furtuni. Din contră! Se înfing și mai bine în viața noastră construind un echilibru, care ne permite să avem mobilitate fără să ne rupem. Ei nu sunt îngrijorați că uneori sunt invizibili, că alții nu îi cunosc, că nimeni nu știe ce faci ei pentru tine, deoarece ei au ca scop existența lor în viața ta, susținerea sinceră, reală și profundă!

Fără acești oameni, noi nu am putea exista! Aceste prietenii sau relații sunt cele pentru care merită să luptăm, să trecem prin foc și ploaie, până în iad și înapoi dacă este cazul. Copacii trăiesc datorită rădăcinilor! Toți suntem rădăcinile cuiva și toți avem rădăcini prin altcineva!

În momentul în care vom conștientiza aceste lucruri și vom fi pregătiți să aflăm cine ne sunt frunze, ramuri și rădăcini, înseamnă că am ajuns în momentul în care conștientizăm că vrem mai mult de la noi, de la viață și suntem pregătiți să evoluăm, să ne deschidem și să primim răspunsuri, să deschidem căi și să construim drumuri noi! 

Un copac poate avea sute de ramuri și mii de frunze, dar de ce are el nevoie ca să se suțină, sunt câteva rădăcini! Toți avem nevoie să învățăm lecția renunțării! trebuie să învățăm să renunțăm la relațiile nefolositoare, toxice! Toți trebuie să învățăm să spunem “Nu!” și toți trebuie să învățăm să lăsăm oamenii să plece! Este dureros? Categoric! este greu să iubim sau să fim atașați de cineva și totuși să trebuiască să plecăm! Dar despre asta este vorba când iubim sau prețuim pe cineva.

Iubirea nu este întotdeauna despre a rămâne! Uneori, pentru ca alte persoane să poată evolua frumos este nevoie să plecăm saă să îi lăsăm pe ei să plece! Deci, uneori, în iubire este vorba și despre plecări sau ruperi!

Eu? Dacă este să mă scanez cu mare atenție și să fiu sinceră cu mine însămi, constat că nu am fost și nu sunt un prieten bun pentru toată lumea, iar uneori, nu sunt o persoană bună pentru nimeni! Am fost de-a lungul vieții toate părțile unui copac: frunză, ramură și rădăcină! Alții mi-au fost de asemenea toate acestea: frunze, ramuri și rădăcini!

Rădăcinile care au săpat în mine dar în același timp mi-au dat echilibru susținându-mă, care m-au pus mereu la încercare și m-au silit să găsesc în mine o persoană și mai de încredere, un prieten și mai de nădejde, un om și mai bun, sunt credința și Hristos, familia și prietenii adevărați, care nu sunt mulți, dar sunt suficienți să știu că această călătorie numită viață, este frumoasă, chiar dacă uneori ne zdruncină până la limita ei!

 

3 thoughts on “Oamenii din viața noastră sunt asemeni unor părți ale unui copac

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.