Oriunde mergi sa lasi o bucata din tine…

10846356_1027073937307935_8658409067788643467_n

Oriunde mergi, sa lasi o bucata din tine. Sa nu te temi de locuri neumblate. Transforma-le in drumuri noi, frumoase si luminoase. Nu te teme sa umbli pe ape. Oamenii acum umbla pe alte planete. Pe Luna. Pasii nu ii facem mereu cu piciorul. Uneori umblam nepamantean. Cu gandul. Cu sufletul. Cu amintirea. Cu previziunea. Oriunde te va purta viata, nu judeca. Nu tot ce nu este asemeni tie iti este dusman sau inferior. Cauta sa intelegi. De multe ori, in cele mai sarace case, poti gasi cele mai bogate inimi, iar sub gunoaie, vei gasi genii care zac.

Nu privi catre haina unui om, catre talpile goale si murdare. Priveste la zambetul lui. La ochi. Si da-i voie sa te plimbe pe drumurile lui. In pantofii lui. Pe stradutele care l-au alcatuit. Dupa ce ii vei gusta lacrimile, caderile, bucuriile, vei intelege o parte din alegerile lui. De tine va depinde insa daca tot ce ai descoperit va fi suficient pentru a nu arata cu degetul, pentru a imbratisa si a te completa!

Nu lasa religia sa te indeparteze de oamenii care se roaga altui Dumnezeu. Nu exista alt Dumnezeu. EL este unul! Doar ca noi oamenii, in diversitatea noastra il intelegem diferit. Ii dam alt nume. Alte nuante. Religia adevarata este intelegerea si bunatatea, compasiunea si iubirea. Transforma religia in iubire, in poduri, in zambet, in solidaritate si nu in ziduri, ura si dispret. Invata mereu sa iubesti oamenii pentru ce sunt, nu pentru ce ti-ai dori tu sa gasesti in ei!

Diversitatea ne-a facut frumosi si ne-a daruit unicitate. Daca nu am fi diferiti, daca nu am vorbi diferit, daca nu ne-am comporta diferit, daca nu am avea culori, mirosuri, traditii, culturi diferite, am fi la fel. Ar fi ca si cand as trai mereu acelasi si acelasi deja-vu! M-as regasi mereu in oricine si orice. Cum as evolua? Cum as putea sa inteleg profunzimea vietii asa? Nu vreau sa ma vad pe mine cand ma uit la alti oameni. Vreau doar sa ma pot regasi. Nu total. O parte! Vreau sa pot invata despre mine prin ei. Sa ma pot completa. Sa fiu fericita ca in celalalt sunt mai mult decat am sperat ca pot fi! Sunt altfel! Sunt diferita!

Oriunde mergeti, fiti buni si blanzi. Umanitatea din noi este cea care ne da libertate, care ne ajuta sa nu ne fie teama sa ne aflam printre oameni. In orice tara. In oricare cotlon de oras. Bunatatea leaga. Aroganta are mereu consecinte. Cand intinzi mana si zambesti, mereu cineva ti-o va prinde, se va agata de ea sau va lega. Oamenii nu se simt amenintati de zambete. De maini intinse din drag de oameni. Nu se vor teme. Nu te vor rani. Decat daca ai in ea un bici. Un foc. Un bisturiu cu care tu il desconsideri, il tai si il diseci pentru a-l putea intelege. Ca pe un cobai. Nu taia in carne si suflet unde nu poti ajunge. Priveste. Studiaza. Eu am invatat ca daca stau cu un om la o ceasca de ceai, pot invata despre el intr-o ora despre traditiile, obiceiurile si religia sa, mai mult decat daca as studia o carte de istorie intr-un an.

Oriunde mergi, lasa semne de carte in sufletele, mintea si viata oamenilor pe langa care ai trecut, cu care ai vorbit, cu care ai trait, cu care ai impartit o parte din aceasta calatorie numita viata!

(© De vorbă cu Egiptul, Ramona Sandrina

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.