42 de ani, un 20 mai înţelept

5987aa3678b01034525e16c416027c30

Cum este la 42 de ani? Este ca la 20, doar că eşti mult mai înţelept şi înveţi să fii fericit de tot ce este în jurul tău, fără să ai regrete sau să îţi pui întrebări. Iei oamenii şi lucrurile firesc. Te bucuri de fiecare dintre ele.

Iubeşti la fel de pasional, de copilăreşte, roşeşti când soţul vine acasă şi te ia în braţe, sau te surprinde frumos, când îţi face un compliment mai altfel, dar în acelaşi timp, când se ivesc situaţii tensionate ştii să le faci faţă zâmbind. Eşti mai temperată, mai înţelegătoare, poţi asculta până la capăt, deoarece ai încredere în capacitatea ta şi ştii să recunoşti că nici tu însăţi nu eşti perfectă şi că poate de multe ori ai dat cu bâta în baltă în ceea ce îl priveşte.

Nu te mai dor relaţiile care se sfârşesc brusc, deoarece înţelegi şi ştii deja că oamenii sunt precum călătoriile. Unii sunt pentru un timp, alţii pentru o viaţă. Înveţi lecţia, te bucuri de călătorie şi mergi mai departe.

Nu îţi mai ocupi timpul cu oameni, lucruri sau locuri în care nu îţi place să te afli. Nu mai ţii cont de etichete. Nu mai sari ca la început să deretici prin casă doar pentru că vine cineva ci te bucuri de prezenţa lor alături de tine. Nu vine nimeni să vadă dacă colţul de la faţa de masă este drept, dacă pisica sau căţelul au stat pe scaunul unde ei se aşează sau dacă ai farfurii în chiuvetă. Iar dacă vin pentru asta, înseamnă că le-ai oferit exact ceea ce au aşteptat.

La 42 de ani, înţelegi că inima ta e la fel ca la 20. Plângi la filme romantice, visezi, zâmbeşti din senin, dar ştii pentru cine şi de ce. Deşi chiar şi la 42 de ani, iubirea te poate surprinde mereu. Şi viaţa. Dar poţi întrezări cumva printre ele, ca printr-o fereastră prin care pătrunde briza unei mări blânde sau razele unui soare jucăuş. Le laşi în suflet fără teamă, le inspiri adânc şi faci loc altora!

La 42 de ani, îţi faci mai mult timp pentru cei dragi. Îţi înveţi fetiţa să crească mare cuminte şi frumos. O ajuţi să întârzie puţin prin copilărie şi să înţeleagă că fiecare perioadă din viaţă are un timp al ei care nu trebuie grăbit. Mergi cu ea în parc, te dai în leagăn, numeri norii, desenezi pe cer stând în iarbă, vorbeşti despre şcoală, despre colegul de bancă, despre colega care o tachinează şi prietenii. Îi cumperi căţel, pisică şi o înveţi despre faptul că viaţa merită iubită sub orice formă a ei. Plângă când ia un premiu la balet şi indiferent câţi ani ai avea, te panichezi când e răcită sau face insolaţie sau plânge din senin. Înveţi că indiferent câţi ani ar avea, copilul tău e universul vieţii tale în jurul căruia gravitezi fără să îi tulburi direcţia sau centrul de echilibru!

La 42 de ani, înţelegi că nu există standarde de frumuseţe, că nu există Ilene Cosânzene sau Feţi Frumoşi ci există încrederea în sine, în deciziile tale, în ceea ce inima ta simte. Te simţi bine în pielea ta, cu micile tale riduri, care sunt semne ale anilor care au trecut frumos şi te-au învăţat despre tine. Nu te mai încăpăţânezi mereu să te urci pe tocuri, să fii mereu la patru ace, deoarece ai ajuns într-un punct în care ştii că poţi fi elegantă doar dacă ai o anume fineţe şi feminitate a firii. Dar poţi sta şi pe tocuri şi ştii exact când trebuie să o faci!

La 42 de ani, încă îţi place să umbli cu părul răvăşit, desculţă, să alergi, să dansezi, să asculţi muzică bună, să călătoreşti, doar că nu o mai faci pentru a descoperi ceva anume, ci pentru a te completa pe tine ca om, ca suflet, ca emoţie ce înţelege să fie vie şi să trăiască, indiferent de ceea ce îi rezervă viaţa.

La 42 de ani, nu te mai lamentezi, nu mai dai vina şi nu cauţi vinovaţi. Ai înţeles deja că viaţa ta este suma alegerile şi deciziilor tale, a eşecurilor, a succeselor, a relaţiilor din care ai învăţat ce îţi doreşti de la cineva şi de la tine însăţi. Dacă nu a mers totul cum ţi-ai dorit, ştii deja că totul are un anume curs în viaţă, că multe sunt lecţii şi important este să înţelegem să le depăşim pe toate, să le trecem şi să mergem mai departe, deoarece viaţa trebuie trăită.

La 42 de ani, înţelegi că nu ambiţia este importantă ci înţelegerea de sine şi a celor din jur. Înţelegi că singura calitate umană care contează este bunătatea. Compasiunea şi umanitatea ne fac mult mai deschişi şi ne ajută să fim mai fericiţi. Pentru că înţelegem să vedem binele şi frumosul acolo unde alţii nu au putut pătrunde. În sufletul oamenilor! Şi înţelegi că singurul loc unde vrei să te afli, acolo este. În sufletul şi memoria lor. iar ei să zâmbească ori de câte ori îşi vor aminti de tine.

La 42 de ani, nu te mai impresionează luxul, maşinile, casele, bogăţia. Vrei doar un loc al tău şi universul tău magic de unde îţi tragi energia: familia! Ştii deja, că nici o bogăţie nu este mai de preţ ca sufletele acelea lângă care adormi, te trezeşti, cu care te uiţi la televizor, citeşti, vizitezi locuri, mănânci sau pur şi simplu stai.

Şi mai înţelegi un lucru, că este deosebit de minunat să te poţi trezi dimineaţa zâmbind, să îţi savurezi cafeaua pe balcon privind lucruri aproape banale, oameni simpli, cerul, să simţi vântul prin păr sau soarele pe chip. Este binecuvântarea unei noi zile, iar uneori, asta chiar poate fi o nouă viaţă!

Bine ai venit, 42!

2 thoughts on “42 de ani, un 20 mai înţelept

  1. Nu stiu cum se face, majoritatea prietenelor mele sunt mai in varsta decat mine, e clar ca rezonez cu felul lor de a gandi si a simti; cu tine am rezonat de la primul contact pe Infinataria si sper sa ajung la 42 de ani si sa iti seman. 😊 Sa fii sanatoasa, draga mea, sa te bucuri de acest al 42-lea an din viata ta si de toti care vor veni! Daca nu ma insel, sunt in intarziere cu urarea si sper sa ma ierti! E un la multi ani cu mult drag si cu bucuria de a te regasi ca altadata, pt ca, in ciuda problemelor, a distantei, a vietii, noi ne-am ramas la fel si am reluat totul atat de firesc! Te imbratisez navalnic!

    Liked by 1 person

    1. Draga mea, nu există niciodată prea târziu sau mai târziu, pentru nimic, cu atât mai mult, pentru un gând bun! 🙂 Îţi mulţumesc de prietenia şi gândurile tale şi aş dori să se întoarcă înmiit către tine şi cei dragi ţie. Să fim şi să ne fim sănătoşi şi fericiţi, draga mea. Restul vin ele pe parcurs. Şi prietenele mele au fost întotdeauna mai în vârstă, până la un moment dat. Apoi, vârsta s-a diversificat. Şi mă bucură asta. 🙂 Te îmbrăţişez!

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.