Istoria fascinantă a bijuteriilor în Egipt – Partea I

 

Dacă pentru unii dintre noi bijuteriile sunt doar nişte obiecte de decor, nişte podoabe care să demonstreze cât de înstăriţi suntem, pentru alţi oameni care adoră istoria, ele înseamnă ceva mai mult. Ele sunt ecoul unui mod din viața de zi cu zi, o stare de fapt, un fel de a se înrădăcina în tradiţii vechi parcă de când este lumea. Şi poate nu chiar de atunci, dar cu siguranţă, tradiţiile podoabelor la egipteni, datează cu mii de ani înainte de Christos, încă de pe vremea faraonilor.

Dispariția acestor bijuterii implică de asemenea, dispariția unei vieți cotidiene, a unei existenţe pe care acestea au simbolizat-o.

De exemplu, în anumite zone ale Egiptului, unele sunt podoabele pe care are dreptul să le poarte o fată nemăritată, altele cea logodittă şi altele cea măritată. Podoabele acesteia indică statutul social! În unele zone ele umblă încă având pe faţă voalul, în altele nu. Voalul este o tradiţie şi nu ţine de religie. Este mai mult semnificaţia aceluiaşi statut social pe care îl are femeia.

Pe lângă bijuterii, femeile se mai tatuează cu henna, din acest motiv, unele podoabe se poartă doar alături de aceste tatuaje, iar altele fără. 🙂

Sunt multe de spus şi de descris la bijuteriile egiptenilor, la tradiţiile şi simbolistica legate de acestea. Mi-ar trebui probabil zile şi capitole întregi să le discut şi să despic firul în patru pentru fiecare zonă sau tradiţie în parte. Voi scrie cumva pe părţi şi voi descrie comunităţile.

În zonele beduinilor de exemplu, femeile au un alt port, foarte, foarte vechi, iar podoabele lor diferă în totalitate de al femeilor din Alexandria sau din preajma Alexandriei. Şi este normal. Alexandria fiind în partea nordică, pe malul Mediteranei are foarte multe influenţe din perioada ocupării romanilor, grecilor, englezilor. Totuşi,  dintre toţi cei care au trecut prin Alexandira, cei care au avut ceva cu adevărat de spus, au fost şi vor fi grecii. Stilul grecesc se simte peste tot: în arta bijutieră, în cea a îmbrăcămintei, gastronomiei, arhitecturală. În Alexandria, bijuteriile nu au atât de multă simbolistică. Reprezintă doar statutul social şi material. Veţi observa foarte multe similarităţi ale bijuteriilor din această zonă, cu cele de la noi din Europa.

De partea cealaltă însă, lumea beduinilor este fascinantă. Preferata mea. Bineînţeles însă, că nu voi avea cum să vorbesc acum despre ea decât parţial. De ce? Deoarece este extrem de complexă, are foarte multe influenţe, unii fiind influenţaţi de civilizaţia nubia, existând chiar beduini nubieni. Apoi, fiecare comunitate de beduini are alte şi alte reguli şi tradiţii, unii fiind foarte conservatori, alţii mai flexibili şi adaptaţi zilelor noastre.

În mod tradițional, bijuteriile beduinilor sunt realizate din argint şi vor fi mereu în combinaţie cu pietre semipreţioase precum: coralul, chihlimbarul, granatul și pietre de nuanță purpurie. beduinii sunt pur şi simplu fascinaţi de aceste pietre semipreţioase.

De asemenea, se caracterizează prin folosirea ca părţi componente a clopotelor, bilelor, lanțurilor, monedelor, mărgelelor și pandantivelor.

Dacă vă întrebaţi de ce sunt atât de încărcate voalul acestora, să sştiţi că răspunsul o să vă mire :). Majoritatea pietrelor preţioase, a obictelor gen pandantiv, clopot, bilă, au menirea de a proteja purtătorul de spiritele rele şi tot ce este rău! Un fel de talismane. Obiceiul impune ca bijuteriile să fie distruse atunci când proprietarul moare. Beduinii îşi investesc veniturile în bijuterii, iar schimburile, comerţul, se efectuează de obicei tot în bijuterii sau aur.

Lumea oamenilor de pe tărâmul soarelui este fascinantă şi misterioasă deoarece reprezintă o parte dintr-o civilizaţie extraordinar de complexă, care a fost fundamentul întregii omenirii de după.

One thought on “Istoria fascinantă a bijuteriilor în Egipt – Partea I

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.