Grădina Botanică Orman din Giza, Cairo

Când mi-e dor de verde şi de acasă, de culoare, de albine, de ciripituri vesele, iau drumul spre Orman, în Giza. Sau Delta Nilului. În Deltă, revăd păsările care îşi făceau cuib sub streaşina casei când eram copil şi le aşteptam să se întoarcă. Văd berze şi aud mierlele. Mă întind pe spate, închid ochii şi am din nou doar câţiva ani miraţi şi ştirbi. Alerg desculţă prin lanurile de grâu reavăn şi verde, colorat de maci, margarete, crăiţe şi cicoare. Ascult pupezele, clămpănitul berzelor care s-au întors acasă şi în suflet, bunica încă mai frământă pâinea şi cozonacul ei de o zi.

Când vreau să îmi amintesc alte timpuri, merg la Orman. Acolo, nimic nu pare a fi din lumea asta. Păşeşti smerit în lumi de culoare, de verde, de miresme, de oameni buni, plini de zâmbet, senini şi prietenoşi, care te ajută să nu pierzi nici un colţ al acestui rai ascuns de gălăgie şi mulţime. Te pierzi pe alei de pe care nu ai vrea să mai revii. Alergi, ţopăi ca un copil şi te minunezi!

Păsări, flori pe care mama le avea în glastră, iar eu în grădina de lângă umbrar, albine, gâze şi copaci, un micuţ loc dedicat teatrului în aer liber şi organizării de evenimente ştiinţifice, toate le găseşti aici. Vă gândeaţi să găsiţi zambile sau lalele în Egipt? Ei bine, le găsiţi. Vă trece dorul de iarba de acasă, când te apelci asupra lor şi laşi acolo un dor ca mierea albinelor. Dulce-sărat!

This slideshow requires JavaScript.

Printre flori şi copaci, în mijlocul gazonului sau străjuind aleile, poţi admira tradiţii şi meşteşuguri, ornamente din lemn sau lut.

Egiptul nu este doar nisip, istorie şi arhitecturi. Egiptul este un loc pe care nu ţi-ar ajunge o viaţă de documentare şi de călătorii ca să îl poţi descrie pe deplinătatea farmecului său!

Cu o suprafață de 28 de acri, Parcul Orman din Giza este una dintre cele mai mari grădini botanice din lume. Grădina Orman a fost creată în timpul domniei lui Khedive Ismail în 1873 pentru a furniza fructe palatelor regale. A fost parte a Palatului Khedive, la momentul acela, fiind denumită “Sarayat Giza”.

Grădina a fost construită cu mai mult de o sută de ani în urmă şi a fost proiectată în stil francez. Are o colecție de arbori foarte rari și valoroși, palme ornamentale şi este un loc deosebit. O oază de verdeaţă şi culoare!

În fiecare an, pe data 15 aprilie Parcul Orman își desfășoară renumitele expoziţii de flori, expozuiţie dedicată cu precădere Primăverii! Anul acesta, va avea loc cea de-a 86-a expoziție anuală de flori, care a început în 20 martie și se va termină pe 24 aprilie.

Parcul este situat în Piața Giza, în Dokki, la est de râul Nil și la vest de Universitatea din Cairo. Este deschis între orele 9:00 și 4:00. Biletele de intrare costă 2 EGP (0,11 USD). Dacă doriţi să faceţi fotografii, veţi mai plăti un cost suplimentar de 5 EGP, iar dacă veniţi cu maşina este bine de ştiut că parcarea vă va costa 20 EGP, adică, ar fi un total de 27 EGP, echivalentul a 6,6 RON sau 1,56 USD!

(Grădina Botanică Orman din Giza, Cairo, Ramona Sandrina)

2 thoughts on “Grădina Botanică Orman din Giza, Cairo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.