Tahia Masr!

În fiecare an, pe data de 6 Octombrie la ora 14:00, Egiptul opreșe timpul. La ora 14:05, avea să se audă sirenele războiului și numai Dumnezeu poate să știe ce se întâmplă atunci în sufletele oamenilor și a mamelor.

Războiul avea să se dea în Sinai, unde era staționată Armata Israeliană cu ocazia sărbătorii evreieşti de Yom Kippur. Profitând de acest eveniment, Armata Egipteană a luat prin surprindere forțele armate israeliene și i-au învins!

Soțul meu avea 6 ani. Nu își amintește foarte multe, decât imagini de la televizor și faptul că lumea se ruga ca războiul să nu ajungă în toată țara.

În 1973, Egiptul avea să scrie istorie și să învingă una din cele mai mari forțe armate de atunci, Armata Israeliană. Mitul israelienilor avea să cadă pe 6 Octombrie 1973! Războiul din Octombrie a fost crucial și pentru obținerea Păcii în spațiul Orientului Mijlociu, încheind seria războaielor din regiune, care au avut loc mai bine de jumătate de secol.

La ora 14.00 pe 6 Octombrie  1973 soldații egipteni au traversat Canalul Suez fără a fi depistați de forțele armate siraeliene care sărbătoreau.

Ținta egiptenilor a fost: stațiile radar, bateriile aeriene de apărare, punctele fortificate de pe Linia Barlev, rafinăriile de petrol și bineînțeles, depozitele cu muniție. 10.500 de rachete au fost lansate încă din primul minut, armata egipteană făcând prăpăd în liniile israeliene.

8000 de soldați egipteni au traversat canalul în 1000 de bărci de cauciuc, urcând mai apoi pe Linia Barlev și pătrunzând în apărarea israeliană.

Trupele de ingineri egipteni au construit primul pod la 6 ore dupa începrea războiului, iar 8 ore mai târziu, aceștia și-au fîcut loc prin Linia Barlev , amplasând alte 12 poduri și operând 30 de feriboturi.

Succesul de la începutul războiului, a fost atacul aerian, acesta făcând posibilă penetrarea liniei d efront Barlev în mai puțin de 6 ore!

Dacă armata americană nu ar fi susținut Israelul trimițând acestuia echipament militar și provizii pe cale aeriană în data de 10 Octombrie, Armata Israeliană ar fi cunoscut o înfrângere categorică și definitivă.

Rezultatul atacului și victoriei din 6 Octombrie 1973 a fost recâștigarea suveranității toatle asupra Canalului Suez și a unei părți importante din Sinai și a deschis calea tratatului Camp david din 1978.

Astăzi se împlinesc 46 de ani de la această memorabilă victorie, iar Egiptul sărbătorește!

Tahia Masr! (Trăiască Egiptul!)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.